Het gebruik van paarden in de samenleving en gokken op paarden

De meeste paarden in Europa worden tegenwoordig gebruikt voor recreatie. Er zijn echter nog steeds enkele interessante verschillen in de culturele beoordeling van het paard in Europese landen. Dit wordt heel duidelijk als je het paard in termen van consumptie van paardenvlees bespreekt. In Nederland kijkt men zeer negatief tegen het eten van paardenvlees en is het voor veel mensen ‘not done’.

Veel verschillende paardensport disciplines

De functie van het paard is in de loop van de jaren erg veranderd. Tegenwoordig wordt het paard in Nederland met name ingezet voor recreatie, sport, show en graslandbeheer. Paardrijden voor vrije tijd en paardensport trekt mensen van alle leeftijden aan. Paardrijden kan worden uitgevoerd door jong en oud, ook veel gehandicapten kunnen paardrijden.

Dit maakt paardrijden uniek als sport. De paardensport disciplines die hieronder worden besproken zijn algemeen goedgekeurd door de Federation Equestre Internationale (FEI). Het aantal internationale evenementen is de afgelopen 10 jaar meer dan verdriedubbeld. Hieronder worden de meest voorkomende vormen van ruitersport in Nederland behandeld.

Springconcours

De meest populaire discipline in wedstrijden en veruit de meest bekende van de FEI-disciplines. Het paard en de ruiter moeten binnenin een reeks hekken springen een arena. De meest succesvolle EU-landen in de springsport zijn Duitsland, Nederland en Frankrijk.

Dressuur

Het Franse woord dresseur betekent eigenlijk training. De dressuur is terug te voeren tot de oude Grieken. Het doel met dressuur is het natuurlijke atletische vermogen van een paard te ontwikkelen door middel van gestandaardiseerde trainingsmethoden. In de laatste vier Olympische spelen sinds 1992 zijn de top drie posities in handen van Duitse en Nederlandse renners.

Eventing

Eventing werd oorspronkelijk ontwikkeld door het leger en werd voorheen ook wel ‘military’ genoemd. Het moderne eventing is een paardensporttriatlon inclusief een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours. Het paard met ruiter die de minste strafpunten behaalt over de drie onderdelen is de winnaar.

Paardrijden

Rijden met het paard is de oudste vorm van de paardensport aangezien paarden lang voordat ze reden, werden gereden werden gereden. De FEI rijwedstrijden bestaan uit drie fasen: dressuurmarathon en obstakel rijden met een twee of vier paarden tegelijk.

Endurance horseracing

Endurance racing komt voort uit het leger, die het hebben overgenomen van de Europese cavalerie. Het gaat hierbij om lange afstand races. Deze races worden vrij in de natuur gehouden. Een race kan een afstand van wel 120 km tot 160 km hebben. Het uithoudingsvermogen van ruiter en paard wordt op de proef gesteld.

Para-paardensport

Para-paardensport wordt uitgevoerd door mensen met een handicap. Het gaat om zowel dressuur en paardrijden.

Paardenraces

Paardenrennen is een paardensport, meestal met twee of meer paarden die door jockeys worden bereden voor wedstrijden. Het is één van de oudste sporten en het uitgangspunt is te bepalen welke van twee of meer paarden de snelste is over een bepaalde koers of afstand Paardenrennen verschillen sterk in formaat. Vaak hebben landen hun eigen specifieke paardenrace-tradities ontwikkeld. Variaties omvatten het beperken van races tot bepaalde rassen, het over obstakels lopen, over verschillende afstanden lopen, op verschillende baanvlakken lopen en in verschillende gangen lopen. Hoewel paarden soms puur voor deze sport worden getraind, is een belangrijk deel van de interesse het gokken dat gekoppeld wordt aan de races. Het economische belang is enorm geworden.

Gokken tijdens paardenraces

Bij veel paardenraces is er een gokstation, waar gokkers geld kunnen zetten op een paard. Gokken op paarden is verboden op sommige routes. Daar waar gokken is toegestaan, bieden de meeste tracks parimutuel-weddenschappen waarbij het geld van gokkers wordt gepoold en evenredig wordt verdeeld onder de winnaars zodra een aftrek is gemaakt van de pool.

Hoe werkt het inzetten op paarden

Het inzetten op paarden werkt in principe hetzelfde als het inzetten op een voetbalwedstrijd. Het beste paard heeft de laagste quotering en levert het minste op. Er is echter wel een kleine kanttekening. Het beste paard hoeft natuurlijk niet te winnen. Daarom kun je inzetten op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het wedden op één paard. Dit paard moet dan ook als eerste over de finish komen. Deze variant wordt ook wel ‘To win’ genoemd.

Inzetten met ‘Each Way’

Holland casino heeft ons geleerd dat het vaak beter is om je kansen te spreiden. Daarom kun je bij de paardenrennen ook kiezen voor ‘Each Way‘. Het kost wel twee keer zoveel de inleg maar je kansen op te winnen worden ook groter. Bij de variant ‘Each Way’ zet je namelijk in op de winst van het paard, maar heb je ook een extra kans op te winnen. Als het paard eindigt waar je op gewed hebt namelijk in de top drie komt (bij een totaal van 10 paarden) dan heb je ook gewonnen. De opbrengsten zijn wel een stuk lager dan wanneer je kiest voor To Win.